Громадянин Невірний К.подав заяву до державного органу РАЦС про реєстрацію шлюбу з Л.Невдіомою. Через декілька днів до органу РАЦС прийшла громадянка Довірлива С. та попросила не реєструвати цей шлюб,оскільки вона з Невірним.К проживають разом уже декілька років. Усі сусіди й знайому вважають їх чоловіком та дружиною, хоча їх шлюб не зареєстровано.
•Дайте правовий аналіз ситуації. Чи зміниться ваше рішення, якщо виявиться, що в Невірного К.та Довірливої С. є спільна дитина?

Ответ
5 (1 оценка)
1
Olyun4ik 2 года назад
Светило науки - 1587 ответов - 0 раз оказано помощи

Відповідь:

готувала для такого ж завдання

Перш за все, що можна сказати гр. С.Довірливій. Згідно вимог ст. 21 Сімейного кодексу України (далі СК України)  "Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя". А згідно вимог ст.ст 23, 24 СК України право на шлюб має будь-яка особа, яка досягла шлюбного віку і бажає добровільно зареєструвати свій шлюб.

Згідно ст. 26 СК України визначено  перелік осіб, які не можуть перебувати у шлюбі між собою:  це 1) особи, які є родичами прямої лінії споріднення;  2) рідні (повнорідні, неповнорідні) брат і сестра; 3) двоюрідні брат та сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця; 4)  усиновлювач та усиновлена ним дитина. Шлюб між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною може бути зареєстровано лише в разі скасування усиновлення.

Якщо таких обмежень для К.Невірного і Л.Невідомої немає, то, можливо, існують ще підстави для визнання судом в подальшому такого шлюбу недійсним, згідно вимог ст.ст. 39,40,41 СК України. Такими підставами є, у тому числі:    

- шлюб, зареєстрований з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі.  

- шлюб, зареєстрований з особою, яка визнана недієздатною.  

- шлюб який був зареєстрований без вільної згоди жінки або чоловіка.  Згода особи не вважається вільною, зокрема, тоді, коли в момент реєстрації шлюбу вона страждала тяжким психічним розладом, перебувала у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння, в результаті чого не усвідомлювала сповна значення своїх дій і (або) не могла керувати ними, або якщо шлюб було зареєстровано в результаті фізичного чи психічного насильства.  

- фіктивний шлюб. Шлюб є фіктивним, якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім'ї та набуття прав та обов'язків подружжя.  

- шлюб зареєстровано з особою, яка приховала свою тяжку хворобу або хворобу, небезпечну для другого з подружжя і (або) їхніх нащадків;  

- шлюб зареєстровано з особою, яка не досягла шлюбного віку і якій не було надано права на шлюб.    

Таким чином, якщо ніяких заперечень до реєстрації шлюбу, які згадуються у вказаному переліку немає, то РАЦС не вправі відмовити в реєстрації шлюбу К.Невірного і Л.Невідомої.  

Наявність спільної дитини не рятує ситуацію. Невірний може бути зареєстрований батьком дитини за його заявою або за рішенням суду про встановлення батьківсьва, але шлюб при цьому зареєструвати з іншою жінкою.

Пояснення:

Остались вопросы?